Alertă în China din cauza unui nou virus descoperit, sunt zeci de persoane infectate. Care sunt simptomele

de: Cătălina Burghelea
11 08. 2022

Un nou virus de origine animală a fost descoperit în China. 35 de cazuri de infectări la oameni au fost identificate în două provincii din țară. Este vorba de un ribovirus, care cuprinde două specii: Hendra şi Nipah. Îmbolnăvirile sunt în Shandong (est) şi Henan (centru). Cum a fost detectat și care sunt simptomele.

Nou virus de origine animală în China. Sunt deja 35 de îmbolnăviri

Oamenii de știință urmăresc un nou virus de origine animală în estul Chinei, care a infectat zeci de de oameni. Henipavirusul Langya (LayV) a fost găsit la 35 de pacienți din provinciile Shandong și Henan. Mulți au avut simptome precum febră, oboseală și tuse. Unul dintre cercetători, Wang Linfa de la Duke-NUS Medical School din Singapore, a explicat că îmbolnăvirile descoperite până acum nu au fost fatale sau foarte grave, așa că „nu este nevoie să intrați în panică”, reletează BBC.

Infecția, pentru care la ora actuală nu există vaccinuri sau tratamente, a fost detectată prin probe prelevate din gâtul pacienţilor despre care se știe că au avut contact recent cu animale. Are simptome precum febră, oboseală, tuse, lipsa poftei de mâncare, greaţă, dureri de cap şi dureri musculare.

Cercetările ulterioare au scos la iveală că 26 dintre cei 35 de pacienţi purtători ai Henipavirusului au dezvoltat aceste semne clinice, la care se adaugă iritabilitate şi stări de vomă.

Cum se transmite infecția

Potrivit portalului public chinez de ştiri The Paper, acest tip Henipavirus este una dintre principalele cauze emergente ale saltului bolilor de la animale la oameni (proces denumit zoonoză) în regiunea Asia-Pacific. Unul dintre vectorii de transmitere a infecției sunt liliecii de fructe, consideraţi gazde naturale a două dintre Henipavirusurile cunoscute: virusul Hendra (HeV) şi virusul Nipah (NiV). Acesta din urmă provoacă encefalite, fiind descoperit pentru prima dată în 1999, în Malaysia şi Singapore.

Precizări făcute de OMS

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) avertizează că virusul Hendra provoacă la om infecţii care merg de la cele asimptomatice până la infecţii respiratorii acute şi meningoencefalite grave, cu o rată de deces estimată între 40% şi 75%. Simptomele „pot varia în funcţie de capacităţile locale de cercetare epidemiologică şi gestionare clinică”, a explicat OMS.

Un expert medical susține că noul coronavirus „nu va fi ultima boală contagioasă care să provoace o pandemie, întrucât noi boli vor avea un impact tot mai mare în viaţa omului”.